קנס על פתיחת צילייה בחוף הים בתל אביב – האם באמת יש ממה לחשוש?
משנת 2017 החלה אכיפה בחופי הים בתל אביב של חוק עזר עירוני אשר יוצא נגד הקמת צילייה לגינה או לים מסוג שיידס וכדומה.
קנסות על שימוש בצילייה לים כבר חולקו לחלק מהמתרחצים בחופי תל אביב, כשהטענה המצודדת בחוק העזר העירוני הינה שמדובר ב"מפגע בטיחותי".
יחד עם זאת, לא הייתה כל הודעה מוקדמת לציבור בנוגע לאכיפת חוק זה, ובנוסף לרוב אין שילוט אשר מורה על אזור שימוש צילייה בים או אזור שבו השימוש בצילייה הינו אסור.
אז מה הסיפור של החוק? איך אוכפים אותו והאם ישנה באמת סכנה לציבור או לכיס שלכם בשל הקמת צילייה בים?
במאמר הבא נענה על כל השאלות האלה, וכבר עכשיו אנחנו יכולים להבטיח לכם שאין ממה להילחץ.
מהי בכלל ציליה לים?
ציליה לים היא סוג של אוהל גדול מליקרה אשר מעניק הגנה מפני קרני השמש החמות, כשמדובר בהגנה של 95-97% מפני קרני ה-UV המזיקות.
זוהי המצאה ישראלית גאונית שהפכה לפופולארית ביותר בשנים האחרונות, בשל היותה קלה לנשיאה ולהרכבה, נוחה לשימוש, יעילה וזולה.
הצילייה מגיעה עם שקי חול, אותם ממלאים בעזרת החול שכבר נמצא בחוף, ומוטות שמאפשרות לפרוש ולמתוח אותה.
תחתיה יכולים לשבת בהנאה בין 2-12 איש, בהתאם לגודלה.
איסור הקמת ציליה לים חוק עזר עירוני
ראשית חשוב לדעת שמדובר בחוק עזר עירוני, משמע כל עירייה רשאית לאכוף אותו או לא, על פי החלטתה, ועקב כך לחלק קנס על ציליה בים.
הסיבה לחוק עלתה מהחשש שרצועות הציליות אשר נמתחות לצדדים עלולות להוות סכנה בטיחותית עבור המתרחצים בחוף שמתהלכים בשטחו ולא שמים לב לכיוון הליכתם.
העירייה אינה חייבת ליידע את התושבים בנוגע לאכיפת החוק, אולם ישנו צורך להקים שילוט מתאים שמראה באילו חופים אסור להקים את הצילייה.
בין שישנו שילוט שכזה ובין שלא, בכל אופן יוכלו לגשת אליכם פקחים בחופים המוכרזים השונים ולדרוש מכם לקפל את הצילייה שלכם, ואם לא, מחלקים עבור צילייה לים דוחות על סך של 475 שקלים.
איזו צילייה נחשבת מסוכנת על פי חוק העזר?
על פי חוק העזר, כל צילייה בעלת מוטות שנמתחים לצדדים עלולה להיות מסוכנת עבור שאר המתרחצים, וכך גם פתיחת אוהלים, כשהצילייה הזו נחשבת לסוג של אוהל.
על כן ניתן לקבל קנס על הקמת ציליות מסוג שיידס, אשר מגיעות עם מוטות אלומיניום מתקפלים שמשמשים להקמתן.
עם זאת, העובדה שהצילייה מסוכנת על פי חוק העזר לאו דווקא אומרת שתקבלו עליה קנס, וכדי להימנע ממנו, עליכם לדעת ראשית באיזה חוף ברצונכם לרחוץ, ובנוסף, איך להתנהל מול הפקחים במידה שאכן יפנו אליכם לקיפול הצילייה.
איך נדע באילו חופים תקף החוק?
בנושא של צילייה לים קנסות חולקו לעת עתה בעיקר לרוחצים בחופי תל אביב המוכרזים ולא בכל שאר חופי הארץ.
על העיריות להקים שילוט שמורה על שטחים אסורים להקמת צילייה בחוף, או לכל הפחות ליידע את התושבים בעזרת מידע על חוקי העזר העירוניים שנמצא באתר האינטרנט של כל עירייה.
יחד עם זאת, דעו לכם שבחופי חיפה, חדרה וראשון לציון, נמסרו הודעות מטעם העיריות שאין בכוונתן לאכוף את החוק הזה לעת עתה, כך שבחופים אלו תוכלו להמשיך להשתמש בצילייה ללא חשש.
בנוסף, בחופים שאינם מוכרזים מותר להשתמש בצילייה לים.
שימוש בצילייה לים בצורה בטוחה?
כפי שאתם מבינים, אותו חוק עזר עירוני אינו באמת בא נגד משתמשי הציליות, אלא בעד ילדים ואנשים חסרי תשומת לב.
תוכלו לעזור לשמור על ביטחונם של אחרים על ידי כך שתשתמשו בצילייה לים בחופים שלא רוחצים בהם אנשים אחרים או באזורים מבודדים בחופים פופולאריים.
כך או כך, אין שום סיבה שתצטרכו להוציא מכספכם על דוח בשל פתיחת צילייה, ולכל היותר יורו לכם הפקחים לקפל אותה.
חוק העזר העירוני הזה עדיין בחיתוליו, וכפי שבטח כבר שמתם לב, מספר הציליות בים לא פחת בגללו.
לסיכום - האם מותר להשתמש בצילייה בים?
כפי שצוין כבר קודם, רוב העיריות ברחבי הארץ אינן אוכפות את החוק הזה, כך שכל עוד אינכם מתכננים לרחוץ בחופי תל אביב, תוכלו לקחת איתכם את הצילייה לים מבלי לחשוש ולהשתמש בה באופן חוקי.
יחד עם זאת, אפילו אם אתם מתכננים להשתמש בצילייה בחופי תל אביב, חשוב שתדעו שלא תקבלו קנס מפקח אלא אם כן תסרבו לקפל את הצילייה.
במידה שתידרשו לקפל את הצילייה ותסרבו לעשות זאת, תיאלצו לשלם קנס בגובה 475 שקלים – תוכלו להימנע ממנו בקלות אם תפעלו נכון, תשתמשו בצילייה בחופים פחות הומי אדם ולא תתחצפו לפקחי החופים.