עץ אורן

עץ אורן

נעים להכיר - עץ האורן

עץ האורן נמצא בשימוש נרחב עבור רהיטים ביתיים ורהיטי חוץ וזאת משום שהוא עץ רך ומאוד נוח לעיבוד. כמו כן, הוא נחשב לעץ זול יחסית מעצים אחרים ועם המון יתרונות. במאמר הבא תקבלו מידע נרחב על עץ האורן, המאפיינים שלו, צורת הטיפול הנכונה בו ועוד מידע שימושי חשוב שכדאי לדעת על העץ כאשר רוכשים רהיטים שעשויים ממנו.

סוגים שונים של עצי אורן

יער של עצי אורן

עץ האורן הוא עץ ירוק עד ממשפחת האורניים והוא עץ מחט שהעלים שלו נראים כמו מחטים גדולות. בעולם קיימים 166 מינים של עץ אורן והוא גדל בעיקר באזורים קרים ובהרים.

עץ האורן הוזכר במקורות בספר ישעיה מ"ד, י"ד – ט"ו ויש חוקרים שטוענים כי הוא היה קיים בעולם כבר לפני 250 מיליוני שנים.

מבין 166 המינים הגדלים בעולם, שניים מהם גדלים בישראל:

• אורן ירושלים – מדובר בזן של עץ אורן ששתלה קרן קיימת לישראל באזור הרי ירושלים, בראש הנקרה ובכרמל. זהו זן שהגיע מחו"ל ולכן מתייחסים אליו כאל זן נכחד אצלנו בישראל והוא רשום כעץ מוגן על פי החוק. החוק אוסר כריתה של עץ זה ולכן אורן ירושלים לא משמש כעץ לבנייה או הסקה, על אף שבתקופת ימי הביניים כן היה בשימוש נרחב.

• אורן הסלע -  נקרא גם אורן הצנובר או אורן הגלעין. מדובר על עץ גבוה במיוחד המגיע לגובה של 25 מטרים. מדובר בעץ שמכיל אצטרובלים רבים שמכילים צנוברים אכילים, אך זמן הבשלתם לוקח כ-15 שנים.

העצים שגדלים בישראל לא מיועדים לשימוש תעשייתי, הנגריות בארץ וגם הנגרייה שלנו בחברת פסים, מקבלים בייבוא מפינלנד וממדינות אחרות באסיה ואירופה עץ אורן פיני שמגדלים אותו במיוחד כחומר גלם לתעשיית הריהוט בארצות השונות וגם בישראל.

המאפיינים הבולטים של עץ האורן

עץ האורן הוא אחד העצים הנפוצים ביותר בעולם, הוא גדל ביערות ותמצאו אותו באזור אסיה, אירופה, בחלק הצפוני של כדור הארץ ובחלקים הדרומיים שם מגדלים אותו עבור התעשיות השונות. עץ האורן אוהב מאוד קור וככל שמתקרבים לחלק הצפוני של כדור הארץ, איכות העץ גבוהה יותר. באזור פינלנד שהוא אזור קר מאוד, הוא מאוד נפוץ ומשם מייבאים אותו לארץ לצורכי תעשייה מגוונים.
לעץ האורן מאפיינים ייחודיים. צבעו חום – צהוב ועל אף שהוא דיי בהיר, הוא שונה מעצים אחרים הנקראים עצים לבנים. הוא בעל חוזק מצד אחד ועם זאת מאוד גמיש ונוח לעיצוב. משקלו קל והוא זול ביחס לעצים אחרים.

איפה משתמשים בעץ אורן כיום?

השימושים בעץ האורן הם נרחבים וזאת בשל תכונותיו המצוינות שהזכרנו קודם. בארץ תראו את עץ האורן משתלב בפרגולות, פרקטים, צימרים מעץ, ריהוט פנים וריהוט גן, גדרות, ספסלים ציבוריים ועוד. אנו בנגריית פסים משתמשים בעץ אורן פיני ליצירת פריטי נגרות לחצר הבית. אצלנו תמצאו ספסלי עץ, שולחנות קקל, פינות ישיבה, אדניות, נדנדות ועוד.

דרגות של עץ אורן – מה זה אומר?

בתעשייה נוהגים לסווג את עץ האורן לרמות, כאשר הרמה האיכותית ביותר היא 5. סווג הרמות מתייחס לכמות העיניים שקיימות במטר רץ. רמה 5 אומרת שבמטר רץ תוכלו למצוא עד 5 עיניים ולא יותר מזה. ככל שיש פחות עיניים בעץ, ככה האיכות שלו גבוהה יותר והמראה יפה יותר. כמו כן, בקביעת הרמה מתייחסים גם לגודל העיניים. ככל שהעיניים קטנות יותר, כך העץ נחשב לאיכותי יותר.

תהליך העיבוד של עץ אורן

עץ אורן לתעשייה

לפני כל תהליך עיבוד של עץ אורן, מבצעים סינון - בדיקה של הנראות שלו והאיכות ולפי הפרמטרים האלו מחליטים למה הוא יהיה מיועד. יש עצי אורך שיהיו מיועדים להסקה, יש עצי אורן שיהיו מיועדים לתעשייה ומהם ייצרו רהיטים. על פי ההחלטה שהתקבלה, מובילים את העצים אל המפעל לייצור לוחות העץ על פי הגדלים הרצויים. את החיתוך מבצעים עם כיוון הסיבים וכך שומרים שהעץ יישאר חזק, יציב ועם כמה שפחות פגיעות. לאחר מכן קורות העץ החתוכים עוברים ייבוש כדי שיוכלו להשתמש בו בתעשייה ללא המים שמצויים בו. הייבוש מתבצע באופן טבעי או על ידי תנורים מלאכותיים.

בסוף התהליך שולחים את העץ אל המקומות הרצויים בעולם, בניהם ישראל. כאשר העץ מגיע לישראל, הוא עובר במחסני העצים תהליכי הקצעה (הופך את העץ לחלק) חיטוי ושימור (תהליך אימפרגנציה) שעליהם נפרט בהמשך.

טיפול נכון בעץ האורן

כמו שאמרנו קודם, עץ האורן הוא עץ רך ולכן נוח לעיבוד. המראה שלו יפה והעלות שלו  זולה יחסית. עם זאת,  בשל רכותו הוא מחייב טיפול נכון על מנת לעמוד בתנאי מזג האוויר. חוסר טיפול ברהיט שעשוי מעץ אורן, יהפוך את מראה הרהיט לישן יותר.

טיפול נכון בעץ אורן מתחיל במחסן העצים, שם מבצעים לו תהליכי הקצעה וחיטוי שעליהם נרחיב בהמשך. תהליכים אלו מטפלים בבעיות מסוימות של העץ, אך הן לא מונעות את הצורך בתחזוקה שלו בבית הלקוח. שמש חזקה שיוקדת על העץ או מים שנספגו בו בימים מאוד גשומים הורסים את המבנה הסיבי שלו וגורמים לו להיראות ישן.

תחזוקה נכונה של עץ האורן בבית הלקוח תהיה שיוף עדין של העץ וצביעתו אחת לתקופה, אין הגדרה מסוימת לאורכה של התקופה, הדבר תלוי בגורמים רבים כמו חשיפה לשמש, ההמלצה היא לצבוע את העץ אחת לחצי שנה או קצת לפני שהוא מתחיל להיראות פחות טוב. בצורה כזו המראה היפה של העץ נשמר לטווח ארוך יותר.

 

סדקים בעץ אורן

סדקים בעץ אורן

אחת התופעות הטבעיות של עץ האורן היא הופעת סדקים. הסדקים יכולים להופיע בכל שלבי החיים של העץ וגם לאחר שעבר תהליכי שיוף והקצעה. בשל כך לא ניתן לצפות האם במוצר עץ אורן מסוים יופיעו סדקים וגם לא ניתן לדעת מתי זה יקרה. חשוב לשים לב שכאשר אתם מקבלים אחריות על מוצר עץ אורן מסוים, האחריות אינה כוללת את הופעת הסדקים מכיוון שזו תופעה טבעית שלא ניתן לצפות אותה.

נשאלת השאלה, האם יש דרך לטפל בסדקים שמופיעים? יש כיום כל מיני מוצרים המיועדים למילוי סדקים בעץ. הם לא מונעים את הסדק, אך מאפשרים לכם משטח חלק יותר לצביעה.

ההבדל בין סדק לשבר בעץ אורן

סדקים בעץ אורן יכולים להופיע בכל אחד משלבי מחזור החיים של העץ, החל משלב העיבוד שלו ועד לתקופה מסוימת לאחר השימוש בו.
יש לעשות הפרדה בין סדק לשבר, בסרטון הבא נסביר מתי מדובר בסדק תקין בעץ ומתי מדובר בשבר שדורש תיקון. 



שרף בעץ אורן, איך זה קורה ומה עושים עם זה?

כמו הסדקים, גם השרף הוא תופעה טבעית של עצי אורן. השרף הוא למעשה חומר מחומצן הנוצר מהשמנים הטבעיים שבתוך העץ וזהו למעשה מנגנון ההגנה של העץ. כאשר העץ נפצע או שיש עליו מזיקים שהוא רוצה למנוע את כניסתם, הוא מפריש שרף. בתוך עץ האורן קיימות גומחות שרף והן נשארות בתוכו גם כאשר העץ כבר עבר תהליכי עיבוד. לא ניתן לצפות היכן נמצאות הגומחות והיכן יצא שרף. וגם לא ניתן לצפות כמה שרף יש בתוך הגומחה, אך ברגע שכל השרף יצא מהגומחה, הוא לא יתחדש שוב. אם זאת ישנם גורמים אשר מגבירים את הופעת השרף והם חשיפה מרובה לשמש וצביעת העץ בצבע כהה.

אם מצאתם שיש על הרהיט שלכם שרף, חכו עד שכולו יצא ויתייבש. לאחר מכן שפכו עליו טרפנטין שיגרום לו להתמוסס ותוכלו לנקות אותו. בסיום תדאגו לצבוע את העץ מחדש.

איך נכון לצבוע עץ אורן?

לפני כל צביעה של עץ אורן, יש לבצע הכנה מקדימה. תחילה יש לשייף את כל חלקי העץ. ניתן לבצע זאת על ידי משייפת עם נייר שיוף עדין או בעזרת נייר שיוף באופן ידני. בסיום השיוף, יש לנקות את העץ בעזרת מטלית לחה ולהסיר נסורת שנוצרה מהשיוף, אבק ולכלוך שנספגו קודם לכן. רק לאחר שביצעתם את הפעולות הללו, אתם מוכנים לצביעה. זה לא שאי אפשר לצבוע את העץ בלעדיהן, זה אפשרי, אך הצביעה תהיה פחות יפה. צביעה איכותית וחלקה מחייבת שיוף וניקוי.

הצביעה הנכונה מתבצעת בעזרת מברשת ובכיוון סיבי העץ. הצביעה חייבת להיות אחידה בכמות הצבע בכל חלקי העץ. ההמלצה הטובה ביותר היא לצבוע בשלוש שכבות של צבע. בין שכבה לשכבה יש לחכות לזמן ייבוש של 4-6 שעות (תלוי בסוג הצבע). בין שכבה לשכבה ניתן גם לבצע שיוף קל נוסף ובכך ליצור מראה ומגע חלקים יותר.

מהו חיטוי של עץ ולמה הוא נועד?

עץ אורן מחוטא

כל רהיט עץ ובמיוחד רהיטי גינה חייבים בתהליך חיטוי ושימור של העץ. תהליכי השימור והחיטוי חשובים מאוד ומנעים ריקבון של העץ וכניסה של מזיקים. מזיקים יכולים להיות טרמיטים או תולעי עץ שאוכלים את העץ מבפנים והורסים אותו. גם תהליכי הריקבון הורסים את העץ.

איך מתבצע תהליך השימור והחיטוי?

לא כל עץ יכול לעבור תהליכי שימור וחיטוי. זהו תהליך שיכול להתבצע רק בעצים רכים כמו עץ האורן. תהליך השימור מתבצע בעזרת מיכל אטום עם מערכת יניקה. מערכת זו יונקת את האוויר והלחות שנמצאים בתוך העץ ומפנה חללים פנימיים עבור החומרים המשמרים וחומרי החיטוי. לאחר התהליך העץ יוצא לייבוש. עץ אורן שבוצע בו תהליך חיטוי יראה מעט ירוק. הצבע הירוק של החומרים המשמרים לא נשאר ועם הזמן מתנדף באוויר. תהליכי החיטוי בעצים נקראים אימפרגנציה פירוש המילה בעברית הוא הספגה. מילה זו למעשה מתארת את התהליך של כניסת חומרי השימור והחיטוי אל חללי העץ. 



מהם תהליכי הקצעה ושיוף של עץ אורן?

לעץ האורן הטבעי יש שכבה עבה גסה שמגנה עליו כאשר הוא בטבע. כחומר גלם הוא מגיע עם השכבה העבה. כדי להשתמש בו עבור רהיטים ולהפוך אותו מחומר גלם גס לחומר גלם לק ונעים למגע, יש להעביר את העץ תהליכי הקצעה. בתהליך ההקצעה קורות העץ נכנסים לתוך מכונה שמורידה את השכבה הגסה. לאחר מכן העץ עובר שיוף מקצועי. ניתן ומומלץ לבצע שיוף נוסף כאשר מעצבים מהעץ רהיטים.

אנו בחברת פסים מומחים בעיצוב של רהיטי גן מעץ. אנו משתמשים בעץ אורן פיני דרגה 5 וכל העצים שלנו עברו הקצעה, שיוף ותהליכי שימור וחיטוי. אנו מעצבים רהיטי גן ברמה גבוהה שמחזיקים לטווח ארוך וניתן גם להתייעץ איתנו על כל שאלה בנושא של תחזוקת העץ לאחר רכישת הרהיטים. כנסו לאתר שלנו לקטגוריית ריהוט גינה מעץ מלא, התרשמו מהמוצרים היפים ותוכלו לרכוש באתר.